≡ Menu

Jual Beli Saham

Jual beli saham

Alhamdulillah, Allah memberi lagi kesempatan untuk menulis artikel fiqah muamalat dalam Majalah al-Ustaz no. 44. Kali ini, saya cuba menyampaikan penjelasan bagi persoalan-persoalan di bawah:

  1. Seorang pembeli membeli saham pada hari Isnin. Berdasarkan kontrak, dia hanya perlu membayar jumlah pembelian pada hari ketiga, ketujuh atau ke-10 selepas hari pembelian. Adakah sah jika dia menjual saham tersebut lebih awal? Contohnya pada hari kedua padahal kontrak mewajibkannya membayar pada hari ketiga.
  2. Bagaimana jika kedua-dua pertukaran hak milik saham dan pembayaran wang tidak berlaku dengan serta-merta pada waktu urus niaga dijalankan?
  3. Kenalan saya bekerja sebagai broker saham dan banyak mengaut keuntungan hasil daripada kerjaya ini? Adakah pendapatannya halal?

Yang baik datang daripada Allah, yang kurang daripada kelemahan diri saya sendiri. Hakikatnya, Allah maha berkuasa atas segalanya. Mudah-mudahan artikel tersebut memberi manfaat. Saya amat menghargai segala teguran atau nasihat untuk kebaikan bersama

Jemput baca. 🙂

0 comments… add one

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next post:

Previous post: